25 June 2013

ZIEMNIAKI I PESTO Z GROSZKU


Dziś post "na szybko", dopracuję go później:) Chciałam się podzielić przepisem, bo jest nieskomplikowany i jednocześnie bardzo, bardzo smakowity. Zróbcie to tak jak ja, albo potraktujcie jako bazę do eksperymentów, zastąpcie miętę melisą, cytrynę limonką, a ziemniaki batatami, albo dodajcie trochę młodego bobu, możecie podać takie ziemniaczki z jajkiem w koszulce lub sałatą - cokolwiek Wam podpowie wyobraźnia. Jedno jest pewne, ziemniaki z orzeźwiającym pesto będą chyba moim ulubionym daniem tego lata;)


MŁODE ZIEMNIAKI Z MIĘTOWYM PESTO Z SUROWEGO GROSZKU
New Potatoes with Minty Raw Pea Pesto

1 kg młodych ziemniaków

filiżanka świeżego groszku, wyłuskanego
2 łyżki soku z cytryny plus odrobina otartej skórki
garść liści mięty
pół pęczka natki pietruszki
sól morska
świeżo mielony pieprz
oliwa (kilka łyżek)
opcjonalnie : mała garść ziaren słonecznika lub innych nasion

Ziemniaki dokładnie czyścimy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ale nie powinny być zbyt miękkie, żeby się nie rozpadły przy mieszaniu).

Natkę i miętę siekamy, łączymy z groszkiem i ucieramy, jak wolicie - w mikserze, w moździerzu lub siekając i rozgniatając dużym nożem, doprawiamy i rozcieramy z oliwą. Ugotowane ziemniaki łączymy z pesto. Skrapiamy delikatnie oliwą. Podajemy ciepłe lub schłodzone, w formie letniej sałatki, dodając trochę zieleniny. Smacznego! :)

4 comments:

  1. rewelacyjny przepis...ja do mlodych ziemniakow dodaje ostatnio lubczyku-poezja :)

    ReplyDelete
  2. świetne zdjęcie, aż się chce takich ziemniaczków, bardzooo :)

    ReplyDelete

Already turned green?