20 June 2013

PODKRĘCONE CZEREŚNIE


Nie znam nikogo, kto odmówiłby świeżych, słodkich czereśni, niezależnie od tego, czy są jasne, ciemne, duże czy małe. I najlepiej smakują same w sobie. Jeśli jednak lubicie desery z owocami lata, to istnieje kilka sposobów by ich smak nieco odmienić, podkręcić i wydobyć jeszcze bardziej. Uwielbiam czereśniowe clafoutis, sałatkę z czereśniami, orzechami i ostrym lub słonym serem. Ale jestem dzieckiem wychowanym na ciastach i drożdżówkach z ogromną ilością kruszonki, i to ona zawsze wygrywa, gdy zastanawiam się na co mam ochotę.


Owoce pod kruszonką to studnia bez dna, można użyć wszystkich owoców świata, a wersji kruszonki sama przerobiłam już chyba setki. Dzisiejsze crumble to konkret, ale lekki i przyjemny. Z moim ukochanym koprem włoskim, który tak lubię łączyć z owocami. I z wodą z kwiatów pomarańczy. Możecie zastąpić ją wodą różaną lub całkiem pominąć, albo dodać odrobinę soku z cytryny. Kruszonka jest pełnoziarnista z dodatkiem płatków żytnich. To taki deser, który może być również słodkim, letnim śniadaniem.


CZEREŚNIOWE CRUMBLE Z KOPREM WŁOSKIM I WODĄ Z KWIATÓW POMARAŃCZY
Orange Blossom Water Cherry Crumble with Fennel Seeds

500 g czereśni
łyżeczka wody z kwiatów pomarańczy (lub wody różanej albo soku z cytryny, wg gustu)
1,5 łyżki cukru trzcinowego, nierafinowanego

kruszonka:
100 mąki pełnoziarnistej, dowolnej
30 g płatków żytnich
1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego, roztartego w moździerzu 
50 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
50 g cukru Dark Muscovado

Z umytych czereśni usuwamy pestki, mieszamy owoce z wodą z kwiatów pomarańczy i zasypujemy cukrem trzcinowym. Odstawiamy na kilkanaście minut, w tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C.

Zagniatamy kruszonkę z podanych składników. Owoce przekładamy do naczynia do zapiekania (lub kilku małych naczynek, jeśli wolimy zrobić jednoosobowe porcje) i posypujemy kruszonką. Pieczemy 20-30 minut. Podajemy lekko przestudzone, możemy podać je z kleksem śmietanki, creme fraiche, lodami lub zimnym kremem angielskim.

6 comments:

  1. czeresnie kocham...i kocham ten crumble :)ciekawe to polaczenie owocow z koprem...

    ReplyDelete
    Replies
    1. jak rozciera się nasionka w moździerzu to unosi się zapach...herbatki dla niemowląt:) może dlatego najbardziej lubię łączyć go z dziką różą...:)

      Delete
  2. smakowity deser !
    Pozdrawiam
    myszkagotuje.blogspot.com

    ReplyDelete
  3. Z czereśni można wyczarować wspaniałe desery :) Zapraszam do udziału w akcji :)

    ReplyDelete
  4. Wow! Świetne crumble, bardzo pomysłowe! ; )
    Zdjęcia na tym blogu są poprostu przepiękne!

    Pozdrawiam

    ReplyDelete
  5. jeszcze trochę i będą czereśnie :) Koper włoski pijam, ale w takim wydaniu widzę po raz pierwszy :)

    ReplyDelete

Already turned green?