29 May 2013

WEGAŃSKIE WIELOZBOŻOWE PANCAKES Z TRUSKAWKAMI


Tak naprawdę to przepis, który można dowolnie modyfikować, zmieniając rodzaje mąki i jej proporcje. W wersji bezglutenowej wystarczy zamienić mąkę owsianą na inną, dowolną bezglutenową. Owoce także można zmienić, np na maliny, borówki lub plasterki banana. Ja swoje podałam z trzcinowym cukrem pudrem, ale zazwyczaj używam syropów lub miodu. Podstawą jednak jest gęste mleko z quinoa, dzięki któremu można śmiało pominąć jajka, a placki są 100% roślinne.


Mąkę ryżową i gryczaną zrobiłam w domu, z pomocą thermomixa. Jeśli macie dokładniejszy młynek lub używacie bardziej miałkiej mąki ze sklepu, możecie spokojnie pominąć odstawianie ciasta na noc.


WEGAŃSKIE WIELOZBOŻOWE PANCAKES Z TRUSKAWKAMI
Vegan Multigrain Pancakes with Strawberries

100 g mąki owsianej
50 g ryżu pełnoziarnistego
50 g kaszy gryczanej niepalonej
ok 200 g gęstego mleka z quinoa, niesłodzonego
szczypta soli
łyżeczka octu jabłkowego
garść truskawek pokrojonych w ćwiartki lub plasterki
olej kokosowy lub ghee do smażenia
cukier puder trzcinowy do posypania

Kaszę i ryż mielimy na mąkę, mieszamy z mąką owsianą i solą. Dodajemy stopniowo mleko z quinoa, tak aby uzyskać pożądaną gęstość (ciasto powinno być troszkę gęściejsze niż na naleśniki) i odstawiamy ciasto na kilka godzin, najlepiej na noc*, do lodówki. Po tym czasie dodajemy pokrojone truskawki i ocet jabłkowy, mieszamy i smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni posmarowanej cieniutko olejem kokosowym (na jeden placek przypadają dwie łyżki ciasta). Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i od razu podajemy. Smacznego!

*jeśli nie używamy mąki ryżowej i gryczanej robionej samodzielnie, lub używamy mąki bardzo miałkiej albo innej, np pszennej lub orkiszowej, nie ma potrzeby odstawiać ciasta na tak długo - można od razu smażyć placki.



5 comments:

  1. zabije Cie kiedys za to kuszenie :)
    wygladaja bajecznie!

    ReplyDelete
  2. Mleko z quinoa - pierwszy raz o czymś takim słyszę, a już mam ochotę spróbować ;) Tymi placuszkami skradłaś dziś moje serducho smakosza i robię podobne na kolację!

    ReplyDelete
  3. Nie moge się napatrzeć na Twoje zdjęcia, cudne są:)

    ReplyDelete

Already turned green?