Pamiętacie słonecznik muscovado? Równie uzależniająca, choć w zupełnie innym klimacie jest ta przekąska. Z wędzoną papryką, solą morską i odrobiną tymianku. Nie próbujcie zastąpić papryki wędzonej zwykłą papryką. Zapewne też wyjdzie smacznie, ale zupełnie bez kopniaka, dymnego posmaku, który nadaje charakter pestkom i orzechom. Wybierzcie dowolne orzechy, ale głównym składnikiem powinny być pestki dyni, więc ich ilość niech będzie dużo większa niż orzechów. Jeśli lubicie ostre smaki dodajcie też ostrą paprykę, ale nie przesadźcie, bo skończy się to poparzeniem warg;) Od tego naprawdę nie można się oderwać. I jak mało co, pasuje do piwa i ulubionego filmu.
PRAŻONE PESTKI DYNI I ORZECHY Z WĘDZONĄ PAPRYKĄ I SOLĄ MORSKĄ
Roasted Pumpkin Seeds and Nuts with Smoked Paprika and Sea Salt
2/3 kubka pestek dyni
1/3 kubka mieszanki orzechów (u mnie laskowe, nerkowce i migdały)
2 łyżeczki soli morskiej
2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku, słodkiej
łyżeczka suszonego tymianku
kilka kropli oleju arachidowego
Rozgrzewamy suchą patelnię i prażymy na niej pestki dyni, tak długo, aż zaczną się rumienić i "puchnąć". Przekładamy do naczynia, na patelnię wrzucamy orzechy, prażymy je do lekkiego zrumienienia, aż poczujemy zapach. Natychmiast ściągamy z patelni* i dorzucamy do pestek. Dodajemy sól, paprykę i tymianek i kilka kropli oleju, wstrząsamy naczyniem, aby wszystko równomiernie pokryło się przyprawami i wrzucamy całość na patelnię, prażąc jeszcze ok 10-20 sekund. Przekładamy do naczynia i podajemy gdy lekko przestygną lub wystygną całkowicie. Zamknięte w szczelnym pojemniku i w ciemnym miejscu można trzymać do dwóch tygodni, ale można też przygotować większą ilość mieszanki bez oleju i dokończyć ją bezpośrednio przed użyciem. Smacznego:)
*pamiętajcie o tym, aby nawet po wyłączeniu ognia nie zostawiać pestek ani orzechów na patelni, mocno rozgrzana trzyma temperaturę przez jakiś czas i łatwo spalić to co na niej zostaje.
wyprobuje...kusicielko Ty smaczna :)
ReplyDeleteŚwietna przegryzka na domowy wieczór filmowy :-)
ReplyDeleteCudowna przekąska bez wyrzutów sumienia i do tego z wędzoną papryką, którą bardzo lubię :)
ReplyDelete