23 May 2013

MLEKO Z KOMOSY


Nigdy nie sądziłam, że zrobienie mleka roślinnego w domu jest tak łatwe. Dopóki nie spróbowałam. Na początku kupowałam mleko owsiane, które moja córka uwielbia. Potem postanowiłam przyrządzać różne mleka w domu. Za ciosem, owsiane, migdałowe, ryżowe, orzechowe, aż pewnego dnia Magda z bloga Am mniam [której w tym miejscu pragnę gorąco podziękować:)] zamieściła post z mlekiem z komosy ryżowej, czyli quinoa. Czemu nie wpadłam na to wcześniej? Nie wiem, ale bardzo się cieszę, że Magda podzieliła się tym prostym i świetnym przepisem. Quiona często u nas gości, ale teraz, mając takie mleko, w dwóch wersjach - gęstej i rzadkiej, odkrywam jej potencjał. Dziś podstawowy przepis na takie mleko, w mojej ulubionej wersji: z cynamonem i syropem z agawy.


Oczywiście możecie modyfikować przepis na setki dowolnych sposobów. Podpowiem jednak, iż warto przygotowywać dwie wersje, czyli gęstą i rzadką, jak wspomniałam. Rzadkiej używamy jak tradycyjnego mleka i do przyrządzania napojów. Gęsta może być bazą do budyniu, smoothies, kremów do ciast oraz lodów, które niedługo Wam pokażę:)


MLEKO Z QUINOA Z CYNAMONEM I SYROPEM Z AGAWY
Cinnamon Quinoa Milk with Agave Syrup

szklanka ziaren quinoa (komosy ryżowej)
2 szklanki wody do ugotowania
5 szklanek wody bardzo dobrej jakości (osobiście używam przegotowanej i przefiltrowanej wody z kranu) w wersji gęstej lub 6 szklanek wody w wersji rzadkiej
łyżka mielonego cynamonu
2-3 łyżki syropu z agawy (lub więcej jeśli wolicie słodsze mleko)

Quinoa dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy, aż wchłonie całą, to jest ok 15 minut. Gotujemy na niewielkim ogniu, pilnując by nie przypaliła się w najmniejszym stopniu;) Ugotowaną komosę miksujemy, stopniowo dodając wodę. Można przygotować od razu wersję gęstą i w razie potrzeby rozrzedzić ją wodą. Jeśli chcemy wersję rzadką, dodajemy 6 szklanek wody i bardzo dokładnie zmiksowaną masę przecedzamy przez gęste sitko wyłożone gazą. Ja wolę wersję gęstą i dodaję mniej wody i nie filtruję mleka. Ma konsystencję rzadkiego budyniu i w razie potrzeby rozcieńczam je wodą (np. wtedy, gdy chcę przygotować Lu zbożowe płatki z mlekiem). Na koniec dokładnie mieszamy mleko z cynamonem i syropem z agawy. Tak przygotowane mleko można przechowywać w lodówce kilka dni. Smacznego:)

8 comments:

  1. o prosze...wlasna mleczarnia,to jest to !

    ReplyDelete
  2. Mar , piękne zdjecia ,a podpowiedz z jakich przepisów robiłaś owsiane, migdałowe, ryżowe, orzechowe?
    zwłaszcza to ryżowe, byłabym bardzo wdzięczna za link czy przepis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Margot, ryżowe robię dokładnie tak samo jak to, czyli z ugotowanego ryżu, miksuję go z wodą i odsączam. Na inne mleka wkrótce też będą przepisy:)

      Delete
    2. Mar , to będę zaglądać, bo ostatnio(kiedyś tez ale teraz z dwojoną mocą ) mam ochotę na te roślinne mleka ,a najlepsze byłyby domowe

      Delete
  3. Też się zabieram za to mleko:) Niedawno czytałam ten przepis.
    I chyba już pisałam, ze bardzo lubię Twoje zdjęcia!

    ps czy widać już poprawę zdrowia u Lu i samopoczucia całej Rodziny po zmianie sposobu odżywiania?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zdecydowanie, chociaż przyznam szczerze, że po majówce trochę się to wszystko pozmieniało, Lu była u babci przez pewien czas i nie miałam wpływu na to co je, chociaż wiem, że babcia pilnuje by zdrowo jadła:)Ma większy apetyt i czuje się lepiej, ale póki co nie przestała chorować:( Ja czuję się zdecydowanie lepiej, mam więcej energii i schudłam całkiem fajnie;))

      Delete
    2. Cieszę się, że widać jednak poprawę! Myślę, że z takimi zdrowymi rzeczami jakie teraz gotujesz zupełne wyzdrowienie Lu to tylko kwestia czasu.

      Hm.. tych wizyt A. u Dziadków też już się zaczynam obawiać;)) Ostatnio Siostra Męża zapytała się czy w dalszym ciągu nie daję A. (8 miesięcy) nic słodkiego!!!!! Chyba pozostawię to bez komentarza;)

      Delete
  4. Masz racje Mar - przygotowanie takie roslinnego domowego mleka to nic prostszego! Sama czasami zaluje, ze tak rzadko o tym pisze (a 'produkcja' param sie od prawie 20 lat ;)).

    Pozdrawiam serdecznie i zycze duuuzo zdrowia! :*

    ReplyDelete

Already turned green?