15 June 2013

SZYBKIE MLEKO KOKOSOWE


Jasne, że można pójść do sklepu i kupić gotowe mleko w puszce. Ale jego skład nie zawsze pokrywa się z oczekiwaniami. Jeśli jednak macie w domu wiórki, to dość szybko i w najprostszy sposób możecie mieć i mleko. Najlepiej, by były to wiórki bio, ale jeśli chcecie zrobić curry lub upiec ciasto, które w składzie zawiera mleko (w każdym przepisie mleko krowie można zamienić roślinnym, próbowałam miliony razy i nigdy nie ma to wpływu na efekt końcowy) to domowe mleko kokosowe z pewnością będzie lepsze i tańsze niż kupne.
To tylko dwa składniki i minimum pracy (dla nas, bo blender będzie miał trochę mielenia;)). Niektórych rodzajów mleka nie odcedzam przez gazę, często zostawiam w gęstej wersji mleka orzechowe, owsiane czy inne zbożowe. Ale kokosowe mleko z wiórków nie nadawałoby się do picia z powodu mikro-drobinek, suchych pozostałości wiórków, które nieprzyjemnie osadzają się na podniebieniu. Starannie odcedzone, jest pyszne, aromatyczne i uniwersalne.


MLEKO KOKOSOWE
Coconut Milk

300 g niesłodzonych wiórków kokosowych
500 ml wody

Wodę doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie wiórki kokosowe miksujemy tak długo, aż będzie się z nich wydobywać aromat i zaczną zmieniać się w krem (masło kokosowe). Możemy oczywiście kontynuować miksowanie, dodać łyżeczkę lub dwie oleju kokosowego i ewentualnie odrobinę syropu z agawy i otrzymamy pyszny krem kokosowy, idealny do deserów. Jeśli jednak potrzebne Wam mleko, dolewamy gorącą wodę i miksujemy jeszcze jakiś czas, by dokładnie rozprowadzić kokosową pulpę w wodzie. Gdy przestygnie, całość odcedzamy przez podwójną warstwę gazy, zamykamy w naczyniu i, jeśli nie zużyjemy od razu, przechowujemy w lodówce przez kilka dni. Takie mleko można wykorzystać do sosów, curry, zup ale także pić samo lub w postaci koktajli, świetnie nadaje się do owocowych smoothies. Smacznego:)

3 comments:

  1. Masz jak w banku, że skorzystam z Twojego przepisu. Nigdy nie robiłam domowego mleka, ale to jedno z moich kulinarnych wyzwań na tegoroczne wakacje :)

    Ps. Jak zwykle cudowne zdjęcia !

    ReplyDelete
  2. Zgadzam się z przedmówczynią, klimat zdjęć rewelacyjnie nawiązuje do kremowości mleka. A próbowałaś prażyć wiórki przed zmieleniem?

    ReplyDelete
  3. Tile and Grout cleaning Service In Indianapolis more individuals than any other time in recent memory are putting resources into excellent tile floors as they find the solidness, excellence and medical advantages related with one of the most seasoned deck sorts in presence. Figure out how to legitimately choose and keep up Dallas tile and grout with these brisk tips.

    ReplyDelete

Already turned green?