Jeśli chcecie, do gotowego koktajlu możecie dodac kostki lodu, ale zmrożone owoce chłodzą wystarczająco. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby pominąc alkohol i zrobic sorbetowy koktajl dla całej rodziny:)
SORBETOWY KOKTAJL Z ARBUZEM I OGÓRKIEM
Watermelon & Cucumber Sorbet Cocktail
400 - 500 g arbuza
1 ogórek
sok z dwóch limonek (może byc też cytryna)
200 ml Żołądkowej Gorzkiej, tradycyjnej
garśc posiekanej melisy
opcjonalnie: syrop rabarbarowy (można użyc też innego rześkiego syropu, np z kwiatów czarnego bzu)
Arbuz obieramy, pozbawiamy pestek i kroimy w kostkę, to samo robimy z ogórkiem. Jedno i drugie przekładamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na godzinę lub dwie. Koktajl przygotowujemy bezpośrednio przed podaniem. Zmrożonego arbuza i ogórka przekładamy do robota i miksujemy na sorbet, dodajemy schłodzoną wódkę, sok z limonek i melisę, miksujemy jeszcze kilka sekund do połączenia składników i rozlewamy do szklaneczek. Przybieramy listkami melisy i skrapiamy słodkim syropem. Z podanych ilości wychodzą 4 drinki, ilośc alkoholu dobieramy wg uznania, jeśli drink jest mało płynny można uzupełnic go gazowaną wodą lub dorzucic kostki lodu. Smacznego:)
super drinki :) zrobię na imprezę! :)
ReplyDeleteo, jakie fajne! orzeźwiające i niesamowicie wakacyjne!
ReplyDeleteBardzo ciekawy pomysł, nie wpadłabym ;)
ReplyDeletemmm...pycha
ReplyDelete