20 May 2013

TARTA ZE SZPARAGAMI


Pamiętam dzień, w którym moja Lu, mając wtedy niespełna 2 lata, po raz pierwszy jadła szparagi. Przyrządzone tak, jak lubię najbardziej: delikatnie ugotowane w osolonej wodzie z prawdziwym, wiejskim masłem. Zjadła ich wtedy całkiem sporo, zerkaliśmy na półmisek z nadzieją, że zostawi trochę dla nas. Liczą się takie proste przyjemności, a szparagi są właśnie jedną z nich. Przerobione na dziesiątki sposobów, zawsze smakują mi z pomidorami. Tak jak w poniższej tarcie:

Możecie użyć do niej szparagów białych, ja jednak wolę zielone, są delikatne, nie trzeba ich obierać i zwyczajnie bardziej mi smakują. Poza tym mają ten wiosenny kolor, który wygląda apetycznie w każdym daniu. W cieście możecie pominąć mąkę ryżową i użyć w całości razowej mąki pszennej lub zamienić ją na swoją ulubioną, migdałową, gryczaną, jakakolwiek akurat będzie pod ręką. Ja mieliłam pełnoziarnisty ryż w domu, ciasto wyszło nieco sypkie, jeśli użyjecie tylko mąki pszennej będzie zwarte i chrupiące.


WIOSENNA TARTA ZE SZPARAGAMI Z POMIDORAMI I FETĄ
Spring Asparagus Tart with Tomatoes and Feta Cheese

150 g razowej mąki pszennej
50 g mąki ryżowej
100 g zimnego masła w kawałkach
1 żółtko (białko zostawić do masy)
duża szczypta soli morskiej

2 jajka
50 g śmietanki lub jogurtu
kilka sztuk zielonych szparagów (6-7)
2 pomidory z zalewy, osączone
pół pęczka dymki
pokruszona feta, wg uznania
łyżka posiekanego czosnku niedźwiedziego (u mnie suszony)
ząbek czosnku
odrobina skórki z cytryny
świeżo mielony pieprz i sól morska (po dużej szczypcie)
listki bazylii do przybrania

Z pierwszych 5 składników zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na 30 minut. Szparagi umyć, odłamać zgrubiałe końce i przeciąć na 2-3 części. Pomidory pokroić, dymki posiekać. Białko pozostałe z ciasta wymieszać z jajkami, dymką i śmietanką, doprawić solą i pieprzem, czosnkiem i skórką z cytryny.

Formę wylepić ciastem i podpiekać 15 minut w 190 st. C. Na podpieczony spód wylać masę jajeczną, ułożyć szparagi, pomidory oraz fetę. Zapiekać 30 minut. Przed pokrojeniem lekko przestudzić. Podawać z bazylią. Smacznego:)

4 comments:

  1. czy Ty chcesz zebym ja do Ciebie bez zapowiedzi wparowala ? wyglada ta TARTA bajecznie !

    ReplyDelete
  2. Przed chwilą kupiłam pęczek szparagów, a tu TAKI przepis!
    Nie ma innej możliwości, muszę zrobić :)

    ReplyDelete
  3. Mar nie będę się powtarzać, albo będę :) prześliczne zdjęcia no i obiekt zdjęć niezykle apetyczny :) Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  4. Jakiej wielkości była ta foremka bo ja mam chyba za dużą?... farsz mi wyszedł jako bardzo bardzo bardzo cienutka warstwa a i ta zrobiłam z wiekszej proporcji, ale w smaku - super :)

    ReplyDelete

Already turned green?