ZBOŻOWE CIASTECZKA Z PŁATKAMI I SŁONECZNIKIEM
Cereal Biscuits with Sunflower Seeds
filiżanka płatków owsianych, drobnych + do obtoczenia
filiżanka płatków żytnich
pół filiżanki ziaren słonecznika
pół filiżanki cukru pudru, trzcinowego
kilka łyżek oleju roślinnego
niepełna filiżanka mąki razowej, pszennej lub dowolnej
2-3 łyżki jogurtu, może być roślinny
W misce mieszamy płatki, słonecznik i cukier, dodajemy stopniowo olej, tak by płatki nim delikatnie nasiąkły i odstawiamy na kilkanaście minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C.
Dodajemy mąkę i jogurt (jego ilość może się zwiększyć jeśli ciasto nie będzie chciało się lepić i formować). Lepimy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczamy, obtaczamy w płatkach i układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy 15 (max 20) minut i studzimy na kratce kuchennej lub po prostu szybko zdejmujemy z blachy do innego naczynia. Przechowujemy w słoiku. Albo używamy do koktajlu :
CIASTECZKOWY SHAKE
Biscuit Milk Shake
filiżanka pokruszonych ciastek (z przepisu powyżej lub innych, zbożowych, owsianych etc.)
filiżanka zimnego mleka roślinnego (u mnie owsiane)
filiżanka domowych lub bardzo dobrej jakości lodów śmietankowych
szczypta cynamonu
W mikserze ciasteczka rozdrabniamy bardzo drobno, dodajemy mleko, lody i cynamon, miksujemy na gładki koktajl i od razu podajemy. Smacznego!:)
Chyba po raz pierwszy jestem na Twoim blogu, a czuję, że nie ostatni! Bardzo spodobał mi się klimat Twoich postów, te zdjęcia... Trochę magiczne :)
ReplyDeleteZ chęcią porwałabym od Ciebie jedno ciasteczko, a przynajmniej koktajl. W końcu domowe słodkości są zawsze najlepsze.
Ciasteczkowy shake brzmi obłędnie :) ...
ReplyDeleteZdjęcia świetne :)
ReplyDeletezdjecia magicznie
ReplyDelete...jak przyjade to poprosze o taki shake na dzien dobry :)
piękne zdjęcia, zachwycam się niezmiennie :) aż chciałoby sie zrobić, aż chciałoby się zjeść :) pozdrawiam :)
ReplyDelete