07 April 2013

SŁONECZNIK HEIDI


Pierwszy post na nowym blogu zobowiązuje. Obiecałam, że będzie pysznie i myślę, że dotrzymałam słowa. To słonecznik z przepisu Heidi Swanson. Najlepszy pod słońcem, więc jeśli tak jak my lubicie słonecznikowe przekąski, będziecie zachwyceni. To przepis prosty i może dzięki temu tak dobry. Nie wymaga wielu składników, robi się go bardzo szybko i po chwili możecie spokojnie zasiadać przed ulubionym filmem z miską chrupiących, słodko-słonych ziaren, które są idealną alternatywą dla popcornu, albo tłustych chipsów. Przypominają granolę i zupełnie naturalne jest dodanie ich, w ramach lekkiego śniadania, do jogurtu, który za sprawą muscovado zmienia kolor na apetycznie karmelowy. Brzmi nieźle, co?:)



SŁONECZNIK MUSCOVADO
Muscovado Sunflower Seeds
na podstawie przepisu H. Swanson, z książki Super Natural Every Day

140 g (ok. 1 szklanka) łuskanych nasion słonecznika
łyżka cukru dark muscovado
łyżeczka tartej skórki z cytryny
1/4 łyżeczki morskiej soli

Cukier wymieszać z solą i skórką z cytryny. Słonecznik wrzucić na rozgrzaną, suchą patelnie (najlepiej o grubym dnie) i prażyć, aż się zrumieni. Posypać cukrową mieszanką, mieszać, aż cukier się roztopi i oblepi słonecznik. Gdy tak się stanie jak najszybciej ściągamy z patelni. Ja polecam rozłożyć go na papierze do pieczenia, dzięki temu nie poskleja się w duże bryłki, po czym przełożyć do słoika, albo zjeść od razu:) Dodaję znacznie więcej skórki z cytryny niż jest w przepisie, wszystko zależy od Waszego gustu. Smacznego!

13 comments:

  1. Zmiany są dobre. Ja również się na nie zdecydowałam rezygnując z bloga śniadaniowego, na coś "ambitniejszego" ;P
    Tak czy inaczej i tego bloga (podobnie jak Pikle) dodaję do linków, bo uwielbiam Twoje przepisy, zdjęcia i sposób prowadzenia bloga.

    ReplyDelete
  2. uwielbiam slonecznik...ten Twoj wyglada bardzo zdrowo...i ta sniadaniowa wersja bardzo do mnie przemawia :)

    ReplyDelete
  3. ciekawy pomysł :) Ps. wczoraj zaopatrując się w kuchenne gadżety kupiłam taką samą miskę :D

    ReplyDelete
  4. Często używam słonecznika, fajny pomysł.

    ReplyDelete
  5. Raz na jakiś czas nachodzą mnie refleksje, że jesteśmy pierwszym pokoleniem wychowanym na wspomagaczach, spulchniaczach, utrwalaczach, barwnikach, wydłużaczach, regulatorach, antybiotykach w mięsie, jajkach, aromatach identycznych jak.
    Zagazowane i odgazowane bakalie, aby nie plaśniały.
    Formaldehyd na ubraniach aby nie pleśniały i nie gniotły.
    Odgrzybiacze na trawie i thujach pod domem.
    Rakotwórcze kubki z Chin.
    Sól uliczna na frytkach.
    Frytki co ziemniaka nie widziały.
    Sok, co ma 20% soku.
    Króliki doświadczalne. My.
    O ile żelków o smaku coli, niebieskich pianek, wat cukrowych w kubeczkach kupować nie muszę, to mięso, jaja i warzywa bym chciała. Czasem wolę nie wiedzieć, co w nich jest, no bo co, nie kupię... No kupię.
    Wyprowadziliśmy się na wieś, min. że bliżej do prawdziwego jedzenia. I w sezonie codziennie widzę sąsiadkę około 80-tki z pomarańczowym opryskiwaczem na plecach.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aga, zabijasz we mnie wiarę w zmiany:) Zdaję sobie sprawę, że w dzisiejszych czasach to wszystko będzie trudne,ale wciąż wierzę, że warto:)

      Delete
    2. :)) Ja też stosuję mąkę razową (bez szału, ale jakoś dajemy radę), kawę zbożową, jaja od sąsiadki, jabłka od sołtysowej. Też walczę, walczę :))) Jedynie makaron razowy nie do przełknięcia jak dla nas.

      Delete
  6. Przekąski słonecznikowe wybieram z wielką chęcią :) Ta przekąska musi, po prostu musi być pyszna :)

    ReplyDelete
  7. ciekawostka, i faktycznie jest tu pięknie i smacznie :)
    trzymam kciuki, liczę na wiosnę i będę tu częstym gościem
    Monika

    ReplyDelete
  8. Rewelacja! Jutro rano zrobię! Chce więcej tak smacznych i cudnych przepisów!

    ReplyDelete
  9. Wypróbowane właśnie! Pyszny! Na stałe wchodzi do repertuaru :) Dziękuje i pozdrawiam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Cieszę się, obiecywałam, że będzie pyszny i uff, słowa dotrzymałam:)

      Delete
    2. Dokładnie! Czekam na następne przepisy :) Pozdrawiam :)

      Delete

Already turned green?