03 October 2011

WARZYWNE TARTY NA ZĄB


Gdy zobaczyłam pierwszą jesienną dynię na straganie od razu pomyślałam o tarcie, na którą przepis znalazłam w starszej Kuchni. Na francuskim cieście, z niebieskim serem. Ale część dyni poszło do zupy. Część przez długi czas leżakowała w lodówce, wkrótce trafi do korzennego chlebka. Ciarki mnie przechodzą gdy pomyślę o sałatce na ciepło, przetworach, placuszkach. Kocham dynię miłością bezgraniczną. I oto mam w ręce kawałek dyni, która została niewykorzystana. Za mały kawałek na kolejną zupę. A na dnie szuflady jeszcze cukinia i pęczek rzodkiewek. W takiej sytuacji zdaję się na starego, niezawodnego przyjaciela: francuskiego gotowca. I robię mini tarty. Z kozim serem, mięciutkim, aromatycznym, z aksamitną pleśniową skórką. Takie tarty na ząb.



MINI TARTY Z DYNIĄ, CUKINIĄ, RZODKIEWKĄ I KOZIM SEREM
Squash Tarts with Zucchini, Radishes and Goat Cheese
(6 sztuk)

1 mała cukinia
niewielki kawałek dyni (max 200 g)
kilka rzodkiewek lub mała biała rzodkiew
opakowanie ciasta francuskiego
100 g koziego sera
żółtko
natka pietruszki (opcjonalnie)

Warzywa myjemy, dynię obieramy. Kroimy w cieniutkie plasterki. Piekarnik rozgrzewamy do 220 st. C. Ciasto francuskie tniemy na kwadraty, brzegi zawijamy lekko do środka lub odcinamy (szerokość ok 1 cm) i naklejamy przy krawędziach. Na każdym spodzie układamy na zmianę plasterki cukinii, dyni i rzodkiewki. Każdą tartę posypujemy rozkruszonym serem. Brzegi smarujemy rozmąconym żółtkiem. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Pieczemy 15-20 minut. Upieczone mini tarty można posypać natką lub podać z ulubionym sosem. Nie dodawałam soli, moim zdaniem nie jest potrzebna, ser dominuje i nie wymaga "wzmacniaczy". Smacznego!

13 comments:

  1. o mamuniu-jak one cudnie wygladaja!musze poszukac tu ciasta francuskiego i zrobie sobie takie cudenka:)

    ReplyDelete
  2. Mar,cudowna gra smaków!
    Piękne tarty na ząb.
    Chciałabym się teraz poczęstować...
    Miłego popołudnia.

    ReplyDelete
  3. U mnie ostatnio też gościłam na stole podobna tarta dyniowa :) Super przepis! Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  4. piękne zdjęcie :) gratuluję tarty :)

    ReplyDelete
  5. takie tarty do patrzenia. bo ładne!

    ReplyDelete
  6. Świetny pomysł na ciepłą kolację. ;) Aż ślinka cieknie na samą myśl ;)

    ReplyDelete
  7. Wygląda to tak pięknie że aż żal byłoby mi zjeść ;)

    ReplyDelete
  8. śliczne,piękne,cudowne tarty,pewnie smakują równie wspaniale jak wyglądają!

    ReplyDelete
  9. Śliczności. Starsze Kuchnie i ja z sentymentu lubię podczytywać i robić z nich pyszności. A dynia jest dla mnie wciąż lekko niedoceniana.
    A szkoda...
    Pozdrawiam
    Ania

    ReplyDelete
  10. PRZEPADAM za kozim serem! a to połączenie z rzodkiewką... intryguje ;)
    Yummy & Tasty

    ReplyDelete
  11. Ale ciekawe dodatki! Sama z siebie pewnie bym ich tak nie połączyła, ale teraz mnie zaintrygowałaś i chcę spróbować :)

    ReplyDelete
  12. kapistalny pomysl z tymi tartami mialas,jak widze,wyszly nie dosc,ze pieknie,to na pewno przesmaczne :)
    Pozdrawiam :)

    ReplyDelete

Already turned green?