09 August 2012

JAGODY I MIGDAŁY


Jestem. Mimo wahań, mimo natłoku innych zajęć, mimo pewnego lęku...Do końca nie byłam pewna czy wracać, czy znów umiem czerpać z tego radość. I wciąż tego nie wiem, ale na przekór wątpliwościom i zgodnie z obietnicą jestem. Z deserem na letni wieczór. Z jagodami (które spokojnie zastąpić można borówkami, bo są cały czas dostępne). Użyłam mrożonych, chcę by lato trwało, nie kończyło się i wciąż cieszyło leniwymi słodkimi smakami owoców. Pod migdałową kruszonką na przykład. Lubicie?



JAGODY POD KRUSZONKĄ Z MIGDAŁAMI
Blueberry Almond Crumble

150-200 g jagód lub borówek (użyłam mrożonych)
2 płaskie łyżki muscovado (może być zwykły brązowy cukier lub np.melasa)
1/2 łyżeczki cynamonu

kruszonka:

łyżka masła
2 płaskie łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki pełnoziarnistej mąki razowej
niewielka garść niełuskanych migdałów

Jagody wymieszać z cukrem i cynamonem, przełożyć do niewielkiego naczynia do zapiekania. Z masła, cukru trzcinowego i mąki zagnieść kruszonkę, włożyć na kilka-kilkanaście minut do lodówki. Rozgrzać piekarnik do 190 st. C. 

Jagody posypać kruszonką, naczynie włożyć do rozgrzanego piekarnika, zapiekać ok 30-40 minut. Lekko ostudzić. Migdały grubo posiekać i posypać gotowy deser. Mi smakuje na ciepło, ale zimny też jest pyszny;) Smacznego!

11 comments:

  1. lubimy :) robię dokładnie tak samo - jagody pod migdałową kruszonką :)

    ReplyDelete
  2. uwielbiam!
    ciesze sie,ze wrocilas:)

    ReplyDelete
  3. owoce z kruszonką to niebo w buzi, bardzo cieszę się z powrotu :)

    ReplyDelete
  4. Lubimy jagody pod kruszonką i Twój powrót też :)

    ReplyDelete
  5. Tęskniłam z Twoimi wpisami :) Mam nadzieję, że już z nami zostaniesz :) Owoce z kruszonką to kwintesencja lata!

    ReplyDelete
  6. Mmmmm takie crumble. Uwielbiam <3
    Dodaję się do obserwatorów i w wolnej chwii zapraszam na mojego bloga również poświęconemu pieczeniu :)
    bakememuffin.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Dobrze, że znów jesteś. Tęskniłam :)
    Trzymam kciuki, żeby Ci się chciało chcieć. Choć czasami...

    ReplyDelete
  8. oj tam nie marudź tylko pisz :P Fajny deserek!

    ReplyDelete
  9. Uwielbiam!
    Wspaniale,ze się pojawiłaś i może zostaniesz...

    ReplyDelete

Already turned green?