RAZOWY ŻYTNI MAKARON Z BOCZNIAKAMI, CUKINIĄ I BRYNDZĄ
Rye Wholemeal Fusilli with Oyster Mushrooms, Zucchini and Sheep Cheese
ok 130 g makaronu żytniego razowego, np. świderki
średnia cukinia
250 g boczniaków
3 niewielkie cebule (użyłam dymki oraz grubej jasnej części szczypioru)
120 g kremowej bryndzy
łyżka masła
2 łyżki oliwy
pół pęczka natki pietruszki
pół pęczka szczypiorku
sól
świeżo mielony pieprz ( u mnie kolorowy)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg czasu podanego na opakowaniu. Na dużej patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy posiekaną w piórka cebulę, lekko solimy. Boczniaka kroimy w paski, gdy cebulka zmięknie, dorzucamy i smażymy, mieszając co jakiś czas przez ok 5-7 minut. Dodajemy cukinię pokrojoną w cienkie paski, smażymy jeszcze chwilę, cukinia powinna zmięknąć ale też pozostać jędrna.
Odcedzony makaron mieszamy z warzywami i boczniakiem, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną pietruszkę i szczypior oraz porcje bryndzy nakładane małą łyżeczką lub rwane palcami. Można wymieszać, by serek się rozpuścił w daniu. Smacznego!:)
Ciekawy makaron, duuży +, że użyłaś razowego :) Zdjecia tu i tam fantastyczne. Takiego połączenia boczniaku, cukini i bryndzy muszę koniecznie spróbować. Zapraszam zaraz do mnie, narazie czekam aż mi się załadują zdjęcia...
ReplyDeletePozdrawiam:)
Cudne zestawienie smaków Mar.
ReplyDeleteJak ja tak lubię!
Spacer po mieście po jakimś czasie daje inne spojrzenie na te same znajome miejsca.
Miłego weekendu!
makaron,grzyby...fotografie i moja ulubiona kucharka-fantastyczne polaczenie:)
ReplyDeleteto ja dziekuje,ze sie zgodzilas wystapic:*
Proste i ładne - Mar, to Ty wrocławianka jesteś, fiu, fiu...:)
ReplyDeleteTeż lubię jesienne spacery. Jakoś pomagają mi ładować akumulatory ;)
ReplyDeleteCiekawe to Twoje zestawienie makaronowe -chyba trafia w moje smaki :)
Pozdrawiam!
Piękne zdjęcia z klimatem na obu blogach i danie wspaniałe,w sam raz na jesień;)makaronu z bryndzą jeszcze nie próbowałam,ale chyba niedługo się skuszę,pozdrawiam M.
ReplyDeleteo to mogło by być i moje ulubione danie :)
ReplyDeletewygląda smakowicie! :)
ReplyDeleteTak przygotowany makaron sprawił by mi wiele radości :) Bryndza, boczniaki i cukinia w jednym daniu na pewno świetnie smakują :)
ReplyDeleteMar, a ja tak lubię bryndzę! A do tego z grzybem, mniam!
ReplyDeleteooo, mam tę miseczkę ;) Śliczne, klimatyczne zdjęcia! I makaron razowy - mój ulubiony.
ReplyDeleteAniu, wiem, że masz, też miałaś m.in. kurki w niej;) dzięki za miłe słowa
ReplyDeleteZapraszam do wzięcia udziału w konkursie skierowanym do blogerów prowadzących blogi kulinarne organizowanym przez
ReplyDeleteproducenta herbaty Dilmah. Wystarczy na stronie dniherbaty.pl w zakładce: "Herbata z dodatkami" zamieścić autorski
przepis napoju na bazie herbaty. Do wygrania ciekawe nagrody.
No, to widzę, że mamy wspólny posiłek. Moje comfort food to również makaron z grzybami. ;) Z tym, że bryndzy jeszcze nie próbowałam. Czas to zmienić!
ReplyDelete