22 April 2011

CHŁODNIK MAMY


Co roku czekam niecierpliwie na botwinkę. Robię z niej lekką zupkę z młodymi ziemniakami, albo chłodnik. Chłodnik jest u mnie obowiązkowy. Robiła go Mama, teraz robię go ja. I sama go zjadam, bo w domu jestem jedynym jego miłośnikiem. Wrzucam do niego różne dodatki. Dużo zieleniny, kefir, czasem rzodkiewkę, zawsze ogórek. Jestem miłośniczką zup na zimno. W porze letniej robię chłodniki z arbuza, ogórków. Albo gazpacho. Ale pierwszy zawsze jest ten z botwinki. Wyczekany. Najulubieńszy, chociaż najprostszy. 


 To bardzo prosty przepis, minimum pracy, a maksimum smaku:) Na słoneczne dni idealny, można go zrobić rano w kilkanaście minut, wstawić do lodówki i po powrocie z pracy w gorące dni zjeść na lekki obiad. 


CHŁODNIK Z BOTWINKI Z OGÓRKIEM, SZCZYPIORKIEM I KEFIREM
Beet Greens Cold Soup with Cucumber, Chive and Kefir

pęczek botwinki
pół pęczka szczypiorku
pół pęczka koperku
400 g kefiru (duży kubek)
500 ml wody
świeży ogórek
2 łyżki soku z cytryny (lub łyżka octu)
mały ząbek czosnku, obrany i starty na tarce o najmniejszych oczkach (opcja)
sól i pieprz

Zieleninę dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, korzonki botwinki delikatnie obieramy (najlepiej je oskrobać). Botwinkę drobno siekamy, zalewamy wodą i od momentu zagotowania się wody gotujemy nie dłużej jak 7 min.Zdejmujemy z ognia, zakwaszamy cytryną, dodajemy czosnek i studzimy (nie odcedzamy). Ogórka obieramy (zawsze od jasnej strony;)) i kroimy w drobną kostkę, szczypiorek i koperek siekamy drobno.

Do wystudzonej botwinki wlewamy kefir, dodajemy ogórka i zieleninę, doprawiamy wg uznania solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki na min. godzinę (można wcześniej rozlać do szklaneczek). Podajemy bardzo chłodny. Ja lubię go z jajkiem na twardo. Smacznego:)


11 comments:

  1. Cudowny chlodnik. Uwielbiam botwinke (niestety tutaj praktycznie jest nie do osiagniecia).

    Spokojnych i radosnych Swiat!

    ReplyDelete
  2. Chłodnik to mój wiosenny faworyt.
    Piękne zdjęcia!
    Wspaniałych świąt Mar.

    ReplyDelete
  3. Wspanialych i radosnych Swiat Wielkiej Nocy!

    ReplyDelete
  4. Wszystkiego dobrego! uwielbiam chłodnik z botwinki. Moja mama robi go z podobnych składników, choć najpierw gotuje wywar, studzi, dodaje śmietany za miast kefiru. I koniecznie z jajeczkiem, które barwi się na różowo :)

    ReplyDelete
  5. przepyszny chlodnik:)

    Spokojnych i radosnych Świat!!!

    ReplyDelete
  6. Wesołych Świąt oraz wciąż wspaniałych przepisów:)

    ReplyDelete
  7. Ostatnio przekonałam się do gotowania zup, a widzę że i z chłodnikami zaprzyjaźnię się w najbliższym czasie :)

    pozdrawiam!
    /ps/ wyszedł Ci cudny kolor zupki :)

    ReplyDelete
  8. Taki wiosenny chlodnik z botwinki to prawdziwa delicja!

    Wesoylch i pogodnych Swiat zycze!
    I smakowitych :)

    ReplyDelete
  9. piękny chłodnik!

    ślę świąteczne pozdrowienia! :)

    ReplyDelete
  10. Twoj chlodnik jest przepiekny i do tego tak ladnie, elegancko podany.
    Podziwiam i juz mam ochote robic ;))

    ReplyDelete

Already turned green?